donderdag, november 30, 2023
  • lente.png
  • liefde.png
  • rozen.png
  • welkom.png

Stadskwekerij in de Pers

Stadskwekerij: gegroeid, niet gemaakt

Kontakt 23-05-2012“Op onze sfeervolle kwekerij met diverse zitjes is het nu heerlijk toeven.”  Het Kontakt, 23 mei 2012 Tekst: Janneke Boogaard. Foto: Levin den Boer

ZALTBOMMEL • Herbert van der Zalm is door de bezoekers van de Stadskwekerij enthousiast verwelkomd. Gerrit Vervoorn trekt zich als eigenaar terug. Toen de gemeente Zaltbommel afgelopen herfst definitief besliste dat de Stadskwekerij aan de Omhoeken mocht blijven, vielen er voor Gerrit en zijn vrouw Ada Vervoorn heel wat puzzelstukjes op hun plaats. “Ik ben al snel naar Herbert gegaan om over de overname te praten.”

Oude energie

Dat was een logische stap, nadat Herbert zes jaar geleden al het hoveniersbedrijf van Gerrit overnam. “Ik voelde me hier al op mijn plaats toen ik hier op mijn negentiende voor het eerst kwam”, zegt de inwoner van Almkerk. “Je moet hier niet proberen het aantal vierkante meters te vertalen in financiële getallen. Het is een gevoelskwestie. De oude energie die hier hangt voel ik in me en wil ik voortzetten.” Tot zijn vreugde zijn de reacties positief. “Bijna iedereen die in de kwekerij komt, spreekt me erop aan en feliciteert me. Dat doet me goed. Voor de buurt is het ook fijn dat de gemeente heeft ingezien dat deze groene plek moet blijven.”

Loslaten

Want de Stadskwekerij is veel meer dan een plek waar je planten kunt kopen. Romantiek en nostalgie vieren hoogtij tussen de honderden soorten rozen, de oude bomen en de slingerpaadjes. “Deze tuin is gegroeid, niet gemaakt”, zegt Gerrit tevreden. Voor hem wordt het tijd om los te laten. Dit seizoen staat hij Herbert nog met raad en daad terzijde. “En daar ben ik blij om”, zegt de opvolger. “Ik heb soms de neiging om te proberen het alle mensen naar de zin te maken, maar Gerrit zegt terecht: je moet niet iedereen willen bedienen.” Gerrit: “We zeggen niet voor niets: de plant is bij ons koning.” De Stadskwekerij richt zich op tuinliefhebbers die de bijzondere planten weten te waarderen. Die liefhebbers komen dan ook van heinde en verre, vaak via de website.

“Er gaat wel steeds meer tijd zitten in het opsporen van speciale soorten”, heeft Gerrit gemerkt. Hij is blij dat het gelukt is de kwekerij over te dragen. “Veel soortgelijke bedrijven vinden geen opvolger, mede door de crisis. Ik ben zelf begin jaren tachtig begonnen. Toen was er  ook een recessie, en mij is het ook gelukt.”

Ruil

Er zit wel een kleine verandering aan te komen: de gemeente breidt de parkeerplaats aan de Omhoeken uit en in ruil daarvoor krijgt de Stadskwekerij er een deel tussen de kwekerij en de heemtuin bij.

Hoewel Gerrit nog even blijft, is er zaterdag 26 mei alvast een afscheidsfeestje. Die middag tot 16:30 uur kan iedereen hem uitzwaaien en Herbert officieel verwelkomen.

 

Alles over rozen

Over rozen valt veel te vertellen. Hoe en wanneer u ze het best kunt planten, behandelen, bemesten, snoeien etc. Geregeld geven wij op Stadskwekerij Zaltbommel demonstraties en workshops! 

ga naar evenementen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Het antwoord vindt u op deze pagina.

Ga naar de veelgestelde vragen