De informatie op deze pagina geldt voornamelijk voor rozen.
Planten
● Bij het planten zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om de roos te planten op een zonnige plek met een goede luchtcirculatie; dit is om bladziektes te vermijden. Echter moet er niet teveel harde wind bij kunnen, want dit is weer slecht voor de roos.
● Ten tweede is het beter om de rozen niet teveel concurrentie te geven van beplanting rondom. De grond waar de roos in geplant wordt moet gezond zijn en voldoende compost bevatten.
● Dan zijn er nog uitzonderingen voor verschillende rozen. Een roos met kale wortel moet voor het planten een uur in het water staan. Er moet voorzichtig om worden gegaan met de wortel. Ook moet er een 10 cm hoog bergje aarde rond de voet van de wortel worden gevormd.
● Voor rozen in pot moet een gat gegraven worden dat 2 keer zo breed en diep is als de pot.
Bij klimrozen moet de roos nooit tegen de muur geplant worden, maar minimaal 25 cm van de muur en dan in de richting van de muur.
Snoeien
● Bij het snoeien is het altijd belangrijk om een snoeischaar te hebben die scherp is en twee snijdende kanten heeft. De beste tijd van het jaar om rozen te snoeien is half maart.
● Een stengel knip je altijd schuin af, een halve centimeter boven een naar buiten wijzend oog (een oog is en verdikking van de stengel).
● Bij het verwijderen van een zijtak knipt u deze zo dicht mogelijk bij de hoofdtak af.
● Snoei altijd zwakke, dode, dunne en beschadigde takken weg en haal van takken die kruisen de zwakste weg.
● Dan zijn er bij het snoeien ook uitzonderingen. Tijdens het snoeien van grootbloemige, tros- en miniatuurrozen, snoeit u deze tot 10-20 cm boven de grond terug.
● Bij her- en doorbloeiende heesterrozen is het beste om deze de eerste jaren minimaal te snoeien. Als er teveel takken uit de grond komen knipt u er een aantal bij de grond af. Als de struik de oud wordt. Snoeit u de takken tot 10-15 cm boven de grond af.
● Bij klimrozen is het belangrijk om de hoofdtakken de eerde drie jaar ongemoeid te laten. Alleen nadat zijtakken gebloeid hebben deze terugsnoeien tot 3-8 cm. En om een oude plant te verjongen kunt u af en toe een hoofdtak tot op 15 cm terugsnoeien.
Bemesten
● Bemesten kan nooit vlak voor, tijdens of na het planten want hierdoor kunnen de wortels verbranden.
● De beste tijd voor bemesten is eind maart, begin april met organische mest.
● De tweede keer bemesten gebeurt in juni na de eerste bloei.
● Organische mest werkt langdurig en is ook bodemverbeterend.
Ziektes en Plagen
● Meeldauw is de eerste veel voorkomende ziekte, deze ziekte komt voort bij rozen die te droog staan en onvoldoende luchtcirculatie hebben. Het is belangrijk om de roos extra water te geven bij de voet, niet over de bladeren. Verwijder ook de zieke bladeren en gooi deze in de kliko in plaats van de composthoop om verspreiding te vermijden.
● Bladluizen en rupsen kunnen ook gevaarlijk zijn voor de rozen. Bij aantasting door een klein aantal kunt u deze simpelweg wegknijpen, echter al zijn het grotere hoeveelheden zijn hier andere manieren voor. De beste manier is het verwijderen door een biologisch middel. Bij de stadskwekerij is Spruzit®van ECOstyle beschikbaar, deze is dan ook aan te raden.