donderdag, juni 20, 2024
  • lente.png
  • liefde.png
  • rozen.png
  • welkom.png

Historie van de kwekerij

Afdrukken E-mailadres

sfeerDe kiem van de Stadskwekerij ligt in 1978. Op 3000m2 grond, grenzend aan de eeuwenoude stadsmuur van Zaltbommel, begon Gerrit Vervoorn toen uit hobby met het kweken van bomen en coniferen. Als zelfstandig hovenier met een enorme liefde voor planten bracht hij hiermee zijn grote wens in vervulling; het opzetten van een eigen kwekerij.

portret Gerrit Vervoorn

Ouderwetse tuinplanten

Jarenlang legden Gerrit met zijn medewerkers vele tuinen in en rond Zaltbommel aan. Daarnaast hield hij zich bezig met de opkweek van bomen. Geleidelijk aan maakten deze echter plaats voor een breder assortiment. Door Gerrit's voorliefde voor bijzondere en ouderwetse tuinplanten groeide de Stadskwekerij uit tot wat hij nu is; een sfeervolle plek met exclusieve tuinplanten en bijzondere, veelal heerlijk geurende rozen. Anders dan in een modern tuincentrum spelen planten hier de hoofdrol.

vijver

Al eeuwenlang in cultuur

De vele grote bomen op de kwekerij herinneren nog aan de begintijd, toen Gerrit Vervoorn alleen bomen en coniferen kweekte. Zij vormen nu samen met de eeuwenoude stadsmuren en -wallen het decor voor een kwekerij waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Deze bijzondere plek is al eeuwenlang cultuur. Vroeger lag er de Weeshuishof van het in die tijd bijbehorende Weeshuis. Dit Weeshuis werd gebouwd op de plek van een uit 1417 stammend nonnenklooster. De naam van de nabijgelegen kruidentuin 'De Kloosterhof' verwijst nog naar die tijd.

Huidige eigenaar Stadskwekerij, Herbert van der Zalm

Stadskwekerij nieuwe generatie

Begin 2013 heeft Herbert van der Zalm uit Almkerk de Stadskwekerij in Zalt­bommel overgenomen. De nieuwe eigenaar is een oude beken­de van de Stadskweke­rij. Her­bert van der Zalm uit Almkerk (42) kwam een jaar of twintig gele­den als stagiaire al in de Stadskwe­kerij van Gerrit Vervoorn te­recht. „Ik heb hier mijn groene hart verloren", zegt Van der Zalm, die oorspronkelijk een technische opleiding deed. Maar hij komt net als Vervoorn - ze zijn overigens verre verwanten - uit een fruitte­lersfamilie.

Van der Zalm was vanaf het begin erg gecharmeerd van de prachtige plek van de kwekerij, gelegen aan de rand van de vesting. „Het gevoel dat ik had toen ik hier voor het eerst binnenstapte, heb ik nog steeds."

In 1993 ging Van der Zalm bij Vervoorn werken. In 2000 begon hij voor zichzelf in Almkerk met een bedrijf in tuinaanleg en -onder­houd. Vijf jaar later nam Van der Zalm van de Stadskwekerij al het onderdeel tuinaanleg en -onder­houd over. Met ingang van dit jaar kwamen daar het tuincentrum en de kwekerij bij. (bron: Brabants Dagblad 09-03-2012)

Alles over rozen

Over rozen valt veel te vertellen. Hoe en wanneer u ze het best kunt planten, behandelen, bemesten, snoeien etc. Geregeld geven wij op Stadskwekerij Zaltbommel demonstraties en workshops! 

ga naar evenementen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Het antwoord vindt u op deze pagina.

Ga naar de veelgestelde vragen