maandag, maart 04, 2024
  • lente.png
  • liefde.png
  • rozen.png
  • welkom.png

Stadskwekerij in de Pers

Blik op de tuin

Astrid Graffin von Hardenberg “Kwekerij aan een eeuwenoude stadsmuur”  (Het Hele Westland, 27 juli 2006 Tekst: Anneke)

Zaltbommel is een karakteristiek vestingstadje in de Bommelerwaard in de provincie Gelderland en is al meer dan duizend jaar oud. In de 13e eeuw groeide Zaltbommel uit tot een belangrijke handelsstad en kreeg stadsrechten. Ook werden er vestingwerken aangelegd die er nu, prachtig begroeid, nog zijn. De speciale sfeer die in het stadje te proeven is, is ook terug te vinden in de Stadskwekerij, die aan de rand van de oude binnenstad ligt en grenst aan de eeuwenoude stadsmuur (Omhoeken 17).

 Samen met de vele grote bomen, waaronder een enorme Catalpa bignonioides bij de ingang, die met vele honderden bloemen bloeide op het moment dat ik de kwekerij bezocht, vormt deze muur het decor voor deze kwekerij, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en planten de hoofdrol spelen. Op de 3000m2 grond, die al eeuwenlang in cultuur is, bevindt zich de kleinschalige kwekerij waar een groot sortiment vaste planten, maar ook meer dan 200 verschillende, veelal heerlijk geurende rozen te koop zijn. De rozensoorten die door de kwekerij worden aangeboden zijn stuk voor stuk sterke, bruikbare soorten, afkomstig van gerenommeerde kwekerijen in binnen- en buitenland. In het vroege voorjaar is de keuze het grootst. Naast historische rozen zijn er onder andere Engelse en nostalgische rozen, trosrozen, maar ook ramblers, miniatuurrozen en patiorozen te koop. Er is ook een sfeervolle moerplantentuin in de kwekerij te vinden (met zitje) en u kunt er ook genieten van mooie borders met vaste planten. Het geheel wordt omlijst door prachtige tuinornamenten, die ook nog eens te koop zijn. Zelf heb ik er Rosa 'Lavender Dream' gekocht, een kleine, sierlijke half gevulde en doorbloeiende roos waar ik al een tijdje naar op zoek was. (...) Een dagje Zaltbommel: een aanrader!

Alles over rozen

Over rozen valt veel te vertellen. Hoe en wanneer u ze het best kunt planten, behandelen, bemesten, snoeien etc. Geregeld geven wij op Stadskwekerij Zaltbommel demonstraties en workshops! 

ga naar evenementen

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Het antwoord vindt u op deze pagina.

Ga naar de veelgestelde vragen